Het Bordspel

Hoe werkt bordspel Klimaatjes?

Juli 2018 was de droogste maand ooit in Nederland. Wat zouden jullie doen om water te besparen?” 

Dit en nog veel meer zijn vragen waar leerlingen in aanraking mee komen. Bordspel Klimaatjes geeft een groepje van 4-6 leerlingen dilemma’s en vragen die ze gezamenlijk moeten beantwoorden. Het doel? Zo goed mogelijk samenwerken om de wereld mooier te maken. De vragen geven geld en duurzaamheidspunten die ze kunnen gebruiken om het bord te upgraden. Hoe beter er wordt samengewerkt, hoe mooier het speelbord wordt! Dit allemaal in slechts 1 uur tijd! 

Met de app houden we de score bij en kunnen de leerlingen de vragen aflezen. Zo kan er gemeten worden hoe ze spelen – en krijgen ze steeds weer nieuwe vragen. Ook geeft de app een duidelijke spel-uitleg, op die manier hoeft de leraar zelf niets voor te bereiden!

Ontwikkeling

Na een jaar vol tests met scholen, maatschappelijke organisaties en medestudenten hebben we de Klimaatjes App ontwikkeld. 

  • Hier kunnen de kinderen de vragen en dilemma’s lezen en invullen.
  • Met ondersteunend materiaal zoals video’s en extra uitleg.
  • Meet de impact: Het verloop wordt gedurende het spel gemeten op de app wat leidt tot een unieke score. Hoe beter de wereld wordt ingericht op de lange termijn, hoe hoger de score. 

Het spelverloop

De leerlingen krijgen in totaal 20 vragen / dilemma’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een fabriek gesloten wordt? En waar moet het geld aan besteed worden? Iedere leerling duikt in de rol van een leider. Zo moet de minister van financiën zorgen dat de economie draaiende blijft, terwijl de president moet zorgen dat iedereen goed overlegt. De rolverdeling zorgt dat iedere leerling betrokken raakt met het spel én dat het spel makkelijk nog een keer te spelen is vanuit andere rollen. De uiteindelijke score meet ook de impact. Hebben de leerlingen voldoende gedaan voor het milieu? En, hebben ze wel genoeg gedaan om de economie wel draaiende te houden?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0